PRAETORIUM Close Combat

Realistische zelfverdediging & Close Combat

Voel je je onveilig door de stijgende criminaliteit, bang om 's avonds op pad te gaan, of heb je te maken met pesters, ongewenste intimiteiten, vervelende collega's, moeilijke klanten, stalking?

Wil je weten hoe je hierop kan reageren en wil je jezelf en je geliefden leren beschermen, dan ben je bij ons aan het juiste adres. 


In ons opleidingscentrum te Aalst kan je terecht voor realistische zelfverdediging ook wel Reality Based Self Defense (RBSD) genoemd. Dit alles in een functioneel ingerichte ruimte onder professionele begeleiding. 

Binnen ons verdedigingssysteem gebruiken we Close Combat als gevechtssysteem.

Wat is Close Combat?

Close Combat, ook wel lijf-aan-lijf gevecht genoemd of Close Quarter Combat (CQC)  is van oorsprong een militair gevechtsysteem.

Close Combat is een evolutief "open" gevechtssysteem dat nieuwe technieken, principes enz. kan integreren die de effectiviteit ervan kunnen verbeteren.

De doeltreffendheid van het gevechtssysteem berust in het feit dat het gebaseerd is op eenvoudige motorische handelingen, natuurlijke reacties en reflexen, rekening houdend met de fysieke en mentale beperkingen in een stress situatie die een confrontatie met zich mee brengt.

Close Combat is geen sport, er zijn geen regels, het doel van dit gevechtssysteem is de bedreiging zo snel en zo efficiënt mogelijk te elimineren voordat deze ons elimineert.

Wat is realistische zelfverdediging?

Als we spreken over realistische zelfverdediging of Reality Based Self Defense (RBSD) moeten we met een aantal zaken rekening houden, we moeten ervan bewust zijn dat jezelf en je naasten op een efficiënte manier verdedigen meer is dan alleen maar vechten. We moeten ook rekening houden met principes en concepten.

Indien we het procentueel zouden bekijken kunnen we stellen dat zelfverdediging 75% cognitief is en 25% fysiek.

 

We onderscheiden 3 stadia:

  • Pre fight
  • Fight
  • Post fight

Onze trainingen vertrekken steeds vanuit de problematiek van hedendaagse agressie, in realistische situaties met bijhorend dadergedrag. Er wordt steeds rekening gehouden met het feit van één of meerdere aanvallers die misschien gewapend zijn met mes, stok, vuurwapen of andere wapens. We hebben het ook over hinderlagen, omgevingen zoals beperkte ruimtes, verlaten parkings, onzekerheden, is iemand bij ons die we moeten beschermen, beperkingen en zo veel meer.

 

 

Bezoek onze facebookpagina en blijf op de hoogte van onze evenementen zoals o.a. workshops, seminars en meer.